Dr. Irod Nicoleta-Alexandra

                                                                             Medic specialist oftalmolog

Conjunctivita reprezintă inflamația mucoasei care tapetează globul ocular și pleoapele. Învelișul alb al ochiului care tapetează suprafața globului ocular și se răsfrânge apoi sub pleoape poartă numele de conjunctivă, iar inflamația acesteia se numește conjunctivită.

Cauzele conjunctivitei virale sunt în general virusurile, dintre care cele mai reprezentative sunt adenovirusurile, virusurile herpetice, virusul rujeolic. Cei mai expuși la această afecțiune inflamatorie sunt copiii care își petrec mare parte din timp în cadrul unei comunități, precum creșă, grădiniță sau școală. Cu cât comunitatea include mai mulți copii, cu atât riscul de contagiozitate este mai mare.

Calea de transmitere poate fi aeriană, prin picăturile Flügge sau prin contact direct mână-ochi ori prin apa de piscină insuficient clorinată.

Simptome

Conjunctivitele cu adenovirusuri prezintă la debut: hiperlăcrimare, roșeață (hiperemie conjunctivală), disconfort, prurit, secreție seroasă, edem palpebral, hemoragii conjunctivale, pseudomembrane, fotofobie, ambii ochi sunt afectați în proporție de aproximativ 60% din cazuri. Debutul poate fi brusc unilateral, însă cu bilateralizare ulterioară rapidă.

Caracterul unilateral și prezenţa leziunilor cutanate veziculare specifice sunt caracteristice conjunctivitelor cauzate de herpes simplex și virusul varicelo-zoosterian.

La examinarea oftalmologică, medicul constată edem palpebral, foliculi conjunctivali, pe o conjunctivă bulbară și a fundurilor de sac conjunctivale (superior și inferior) congestive și de asemenea este posibilă, frecvent adenopatia pre-auriculară. În cazuri severe, apar hemoragii subconjunctivale, chemosis, pseudomembrane.

Tratamentul este medicamentos cu picături de uz oftalmologic cu antiviral la indicația medicului și durează în medie 5-7 zile. Este foarte importantă igiena oculară și administrarea picăturilor după curățarea ochiului de secreții, fie cu ser fiziologic, fie cu șervețele speciale de uz oftalmologic sau geluri speciale pentru curățarea ochilor.

Este recomandat gel (sau unguent) antiviral ganciclovir sau aciclovir pentru a reduce multiplicarea virala și se pot folosi coliruri antiinflamatorii nesteroidiene sau steroidiene (în funcție de stadiul afecțiunii) și lacrimi artificiale.

Pe fondul unei imunități locale scăzute, se poate ca o conjunctivită virală să se suprainfecteze cu bacterian. Din acest motiv, se administrează picături cu antibiotic într-o conjunctivită virală.

Evoluția este în general autolimitată, conjunctivita virală se vindeca în 2-3 săptămâni.

Complicațiile ce pot apărea într-o conjunctivită virală sunt Keratita (Keratita punctată epitelială), opacități subepiteliale, infiltrate stromale anterioare care pot persista luni sau chiar ani. Fotofobia, durerea oculară și scăderea acuității vizuale sunt semne ale afectării corneene.

Recomandări

1.Spălaturile cu ceaiuri, mai ales mușețel, sunt contraindicate în tratamentul conjunctivitelor, deoarece nu sunt sterile și favorizează contaminarea și multiplicarea bacteriilor;

2.Se recomandă izolarea din comunitate (grădiniță, școală) pentru 2-3 zile ;

3.Înainte de a urma tratamentul cu picături și după atingerea ochilor sau a secrețiilor oculare este necesară igienizarea mâinilor cu apă și săpun;

4.Se recomandă ca fața de pernă și prosopul să fie spălate la 90 de grade și schimbate zilnic în perioada acută;

5.Nu se folosește același flacon cu picături în familie, chiar dacă toți membrii au conjunctivită;

6.În timpul unui episod de conjunctivită se utilizează corecția aeriană (ochelarii) și se renunță la portul lentilelor de contact.

Bibliografie

1. American Academy of Ophthalmology. Pediatric Opthalmology and Strabismus. Last major revision: 2014-2015.

2. Dumitrache M. Oftalmologie clinică. Editura Universitară „Carol Davila”, Bucureşti, 2008.

3. Kanski JJ. Clinical Ophthalmology. A Systematic Approach, 6th ed.  Butterworth-Heinemann, 2007. 

Conjunctivitele virale