Depresia, principalul motiv de dizabilitate la nivel mondial

consultatie-psihiatrie-zenmed-sedinta-psihoterapie

Conform analizelor si statisticilor OMS, depresia a devenit principalul motiv de dizabilitate la nivel mondial în 2017, deși se estimase inițial că acest fapt se va întâmpla abia în 2020. Incidența a crescut în ultimii 10 ani cu 18%, înregistrându-se aproximativ 350 de milioane de oameni suferind de depresie, preponderent femei. Totodată, nominalizată pe locul 4 în 2017 și în ceea ce privește predictorii mortalității, după diabet, cancer, si bolile cardiovasculare, se estimează că în anul 2020, depresia va surclasa cancerul, ajungând astfel a doua cauză.

Rezultat dintr-un complex de factori socioculturali, comportamentul autolitic este din ce în ce mai prezent cu cifre ingrijorătoare la nivel mondial. În fiecare an, aproximativ 1 milion de persoane se sinucid și se estimează că până în 2020 rata morții va crește cu 1 persoană la fiecare 20 de secunde. Pentru cei cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani, suicidul este a treia cauză a mortalității, iar tentativele sunt de 20 de ori mai frecvente decât finalizarea acestuia. 

Cei mai predispuși ca grup de vârstă sunt tinerii între 15-24 ani și bărbații de 4 ori mai mult față de femei. Tulburările psihice, depresia, abuzul de substanțe psihoactive sunt asociate cu 90% dintre cazurile de suicid.

În România, aproximativ 2.000.000 de oameni sunt diagnosticați cu depresie fără a se lua în calcul cazurile neînregistrate oficial, care ar crește semnificativ incidența acestei afecțiuni. Numărul celor bolnavi psihic este în continuă creștere, iar un procentaj actual de 20% la nivel național ne clasează pe locul 3 în Europa. 

Cel mai frecvent întâlnită este depresia, urmată de tulburările anxioase, de somn, de personalitate, abuzul de substanțe psihoactive și stresul posttraumatic. Un indice al sănătății psihice este și comportamentul autolitic, România fiind nominalizată în clasamentul european pe locul 24 la sinucideri.

Psiholog Andreea Pintilie

Depresia, principalul motiv de dizabilitate la nivel mondial